Sfeerverslag van het trefmoment brugfigurenwerking onderwijs
Op vrijdag 14 maart kwamen 90 beleidsmedewerkers van 42 lokale besturen samen in het Provinciaal Hof in Brugge. Ze bespraken de rol van brugfiguren in het onderwijs. Opvallend: ook 13 gemeenten zonder brugfiguur waren aanwezig. Zowel de opkomst als de inhoud van het trefmoment werd sterk gewaardeerd.
Een sterk netwerk voor brugfiguren
Gedeputeerde Kelly Detavernier opende het trefmoment. Ze blikte terug op de start van het lerend netwerk brugfigurenwerking in 2019. Dit netwerk, gedragen door SAAMO West-Vlaanderen, Vonk en de Provincie West-Vlaanderen, ondersteunt brugfiguren met vorming en intervisie. Detavernier riep lokale besturen op om zich blijvend in te zetten voor brugfiguren.
Lees meer over het lerend netwerk
De impact van armoede en stress op onderwijskansen
Professor Wim Van Lancker (KU Leuven) gaf een keynote over armoede en onderwijsbeleid. Hij benadrukte dat armoede meer is dan een financieel probleem. Chronische stress en instabiele huisvesting maken het voor kinderen moeilijk om het schoolritme te volgen. Onderwijs kan de oorzaken van armoede niet oplossen, maar brugfiguren spelen een cruciale rol: zij helpen scholen om beter om te gaan met armoede.
In een school zonder brugfiguren leidt een onbetaalde schoolfactuur al te vaak tot een incassobureau, met frustratie voor alle betrokkenen tot gevolg, en diepere armoede. In een school met brugfiguren zal een onbetaalde schoolfactuur het begin zijn van een traject naar stabiliteit en zekerheid.
Brugfiguren als sleutelspelers
Na de keynote deelden twee lokale besturen hun ervaringen:
- Anton Jacobus (Izegem) toverde met verrassende voorwerpen en metaforen. Hij vergeleek brugfiguren met voetbaldelegees: ze ondersteunen, begeleiden en versterken het netwerk rond een kind. Hij stelde een uitdagende vraag: “Hoeveel investeert jouw lokaal bestuur in preventieve versus curatieve maatregelen?”
- Anja Bardyn (Zedelgem) toonde hoe brugfiguren passen binnen het sociaal beleid en de kernopdracht van het OCMW. Ze legde de link met de visie van geïntegreerd breed onthaal.
🎬 Een bijzonder moment was de vertoning van de kortfilm ‘De kracht van de brugfiguren voor het flankerend onderwijsbeleid’. De film illustreert de waardevolle impact van brugfiguren op gezinnen en scholen. Bekijk de kortfilm (2’52’’):
Een brugfiguur wijst nooit met de vinger, maar reikt altijd de hand. We gaan samen op pad met de ouders en we proberen op gelijk welke manier de gezinnen te versterken.
Samenwerking school en ouders versterkt leren
Joke Dekoninck (SAAMO) sloot het inhoudelijke deel af. Ze lichtte toe hoe onderwijsopbouwwerk brugfiguren aanvult. Waar brugfiguren gezinnen ondersteunen bij sociale rechten en hulpverlening, focust onderwijsopbouwwerk op de samenwerking tussen ouders en scholen.
📌 Voorbeelden uit de praktijk:
- In Blankenberge ondersteunt SAAMO ouders en leerkrachten bij de overgang van kleuter- naar lager onderwijs.
- In De Panne werkt SAAMO aan armoede- en diversiteitsvaardige scholen en brede basiszorg.
Lees meer over onderwijsopbouwwerk
Brugfiguren maken een verschil in de strijd tegen armoede
Tijdens het netwerkmoment bleek dat verschillende gemeenten, zoals Staden en Ingelmunster, werk willen maken van een brugfiguur. Ook Kortrijk – een pionier in brugfigurenwerking – was aanwezig om zijn nieuwe schepen van onderwijs te inspireren. Dit trefmoment maakte duidelijk: Brugfiguren die ingebed zijn in het lokale armoedebeleid kunnen het verschil maken in de strijd tegen armoede.
Hopelijk motiveerde dit trefmoment vele gemeenten om brugfiguren te ondersteunen of een werking op te starten.
Meer info over brugfigurenwerking
Schrijf je in op de nieuwsbrief flankerend onderwijsbeleid van de provincie