Skip to content

Ook dit was 2024

Scholen, CLB’s, LOP-deskundigen, onderwijs- en welzijnspartners en lokale besturen zien de brugfiguren steeds meer als belangrijke medewerkers in de samenwerking rond onderwijs- en ontwikkelingskansen voor iedereen. We blijven drempels voor gezinnen op scholen blootleggen. Ook ondersteunen we de scholen om hun beleid aan de noden van deze gezinnen aan te passen.

In Tienen hielpen we in 2024 om 199 kinderen aan te melden voor het basisonderwijs en 130 kinderen voor het secundair onderwijs. In Landen hielpen we 132 kinderen aan te melden voor het basisonderwijs. De meeste hulpvragen krijgen we van ouders en scholen, maar ook van CLB’s en andere organisaties.

In 2024 organiseerde Buurthuis Mozaïek steeds meer terugkerende activiteiten. Zo werd het verbindende evenement ‘De Langste Tafel’ opgezet dat nu ook deel uitmaakt van de jaarlijkse gemeentelijke activiteiten in Zaventem.

Daarnaast zetten we in op een hechtere samenwerking met meer partners, zoals CAW, Veilig Huis en 1G1P Oost-Brabant. Dit leidt ertoe dat meer mensen geholpen worden dichtbij huis. Ook zorgt het nauwere contact tussen ons en partners voor vlottere doorverwijzingen en betere afstemmingen.

Betaalbaar wonen en dorpse architectuur geraken ingeburgerd in het denken en doen van administratie en beleid (lokaal en provinciaal).

  • Dorpse architectuur vormde een leidraad in gesprekken over ontwikkelingsprojecten aan de loodsen in Ottenburg.
  • Betaalbaar wonen is opgenomen in het provinciaal strategisch masterplan Walden, waar Huldenberg deel van uitmaakt.

Verder zien we een evolutie in het participatief beleid en de randvoorwaarden voor woonprojecten in Ottenburg voor sterke gemeenschappen. We brachten bv. in kaart hoe het sociale netwerk in Ottenburg eruitziet – en co-creatief ingezet kan worden – via het project Ottenburen en de Makers community. Ook zien we een versterking en verbreding (o.a. via de straatcontacten) van de dorpsraad als participatief instrument.

Het Praatcafé en Binnnenste Buiten Ensemble in Tienen organiseerden 62 activiteiten met een bereik van ongeveer 1.350 deelnemers. De thema’s die hierbij aan bod kwamen gaan van welbevinden, over kwetsbaarheid in de samenleving, tot wat we verwachten van de politiek. Uit deze ontmoetingen brachten we veel informatie samen voor Ieders Stem Stelt (zie hieronder).

Daarnaast maakten we een eigen lied waarbij – in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen – de politiek gevraagd werd om sterker in te zetten op het bestrijden van armoede in Tienen.

We zijn betrokken bij het uitrollen van warmtescans in Huldenberg, om bewoners te sensibiliseren voor energetische renovatie. In Kampenhout hielden we – samen met de lokale energiecoöperatie Noordlicht, het plaatselijke bestuur en het OCMW – verkennende gesprekken om een energiegemeenschap op te richten. Dit met als doel om lokaal geproduceerde zonnestroom te kunnen delen met mensen in een kwetsbare positie. Dit bereiden we ook voor in de Druivenstreek.

We werkten ook toe naar een globale visie over hoe de energietransitie inclusief en betaalbaar kan worden voor mensen in een kwetsbare positie en wat onze verdere rol hierin kan zijn.

In Tienen bevroeg de Werkgroep 17/10 via dialoogtafels 200 burgers met kwetsbare achtergrond naar aanleiding van de campagne ‘als ik een dag burgemeester was…’. Het resultaat was een sociaal debat met 7 lijsttrekkers, waarbij de verhalen uit de bevraging de basis vormden. Samen met lokale partners werden 5 thema’s naar voor geschoven waar het lokale bestuur rond moet werken. 

In Leuven werden vanuit het netwerk van partnerorganisaties alle politieke partijen in 1-op-1 gesprekken aan de tand gevoeld rond hun toekomstig sociaal beleid.  

Na een vormings- en beleidstraject met Open Armen en de lokale partners gaven we de dag voor de verkiezingen in Halle een dossier af aan de toekomstige beleidsmakers. We brachten 10 wensen naar buiten, samen met een zelfgemaakt lied. Politieke kandidaten konden op de foto met een zelfgeschreven belofte. Hieraan herinneren we de verkozen kandidaten.  

Buurtwerk Zaventem zat samen met het lokaal bestuur om drempels te bespreken voor niet-Belgen om te registreren voor de verkiezingen. We trokken naar de voedselbedeling om mensen te informeren over hun recht om te stemmen en ze te helpen bij hun registratie. Dit deden we door de standpunten van de verschillende politieke partijen op te hangen en de lokale stemtest met bewoners door te nemen. Ook op de Langste Tafel werden mensen geïnformeerd om te gaan stemmen.

Een groeiende groep ouders in Zaventem is versterkt en mondiger geworden over de schoolloopbaan van hun kinderen. Hiervoor spreken ze niet alleen onze opbouwwerker aan, maar ook de betrokken scholen zelf. In aanloop naar een infomoment over de overgang van basis naar secundair, werd met een werkgroep van ouders de voorbereiding gemaakt. Het CLB kwam daarop de vragen van ouders rond dit thema beantwoorden.

Eén school vraagt regelmatig feedback op vlak van ouderbetrokkenheid, acties, hoe dingen aanpakken in concrete situaties en past zich beetje bij beetje verder aan.

Leerkrachten krijgen – bij het organiseren van ouderactiviteiten- nog advies in aanpak, maar scholen ondernemen dit momenteel grotendeels zelf op niveau van de kleuterklas.

De groep van Open Armen is het voorbije jaar sterk gegroeid, ook met anderstaligen die we bereikten via het partnernetwerk. Nieuw was het wekelijks onthaal in de voedselbedeling Menswelzijn, geleid door een van de trekkende leden van Open Armen.

Er werd het afgelopen jaar sterk ingezet op het versterken van ons politiserend werken. Vanuit de dialoog met mensen in een kwetsbare positie en in samenwerking met partners werden in 3 beleidsdossiers verschillende beleidssignalen: een memorandum in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, een dossier over bewindvoering en tot slot de realisatie van het Digidoolhof spel om de digitale drempels meer kenbaar te maken. Verschillende organisaties gaan hier intussen mee aan de slag.   

Het Regionaal Ziekenhuis in Tienen bouwt vanaf 2025 een nieuw ziekenhuis waar nu de StadsAkker ligt. In 2024 begon de praktische voorbereiding van de verhuis van de zelfoogstboerderij naar elders op de site. Participatiemomenten met buurtbewoners, zorginstanties, oogstleden en Tiense jongeren hielpen de nieuwe ontmoetingszone vormgeven.

Ondanks de uitdagingen van de verhuizing, was 2024 een sterk jaar met een stijgend aantal oogsters en steeds meer activiteiten. Zo organiseerden we twee grote buurtfeesten, verschillende bakdagen, yoga-avonden voor buurtbewoners en stelden we onze infrastructuur open voor privé-feestjes. Op deze manier houden we de banden warm met de gemeenschap en werken we samen met onze partners, oogsters en vrijwilligers toe naar een healing environment voor iedereen.

In 2024 voerden we een behoefteonderzoek uit in de wijk rond Hal 5 (Leuven) naar ontbrekende maar gewenste dienstverlening. Dit als fundering voor de mogelijke wijkonderneming. Uit dat onderzoek kwam de nood naar voren aan klussen in en rond het huis, zoals tuinonderhoud. We kozen om aan de slag te gaan met een arbeidstraject op maat rond tuinonderhoud, in combinatie met het maken van gerecycleerde plantenbakken. Dit bouwt voor de deelnemers werkervaring op in zowel tuinieren als schrijnwerkerij.

Dat zal in 2025 uitmonden in een samenwerking met Arktos vzw, in wiens houtatelier we werkvloerdynamieken en ambachtelijke vaardigheden verkennen.

Met het project Unelma creëren we samen met de scholen een netwerk waarin welzijnsvragen van gezinnen in een kwetsbare situatie een antwoord krijgen. Op die manier vonden er in 2024 een 230-tal contacten met gezinnen plaats. Daarnaast organiseerden we ook 10 groepsbijeenkomsten voor ouders.

In beide scholen in Heverlee werd ingezet op vrijetijdsparticipatie van kinderen en gezinnen, om zo hun leerkansen te vergroten. Scholen zetten hiervoor zelf acties op tijdens hun koffie-en theeochtenden en via hun sociaal fonds. Door het informeren en toeleiden naar vrijetijdsaanbod in Leuven, zijn gezinnen meer bekend met en nemen meer deel aan vrijetijdsactiviteiten. We merken ook dat aanbieders hun activiteiten meer richten op jonge gezinnen (onder meer de lokale dienstencentra in Heverlee).

We zagen in 2024 een toename van vragen van ouders rond hun woonsituatie in en rond Leuven (bv het vinden naar een betaalbare huurwoning). Deze en andere signalen brengen we tijdens beleidsoverleg met de stad en het brugfigurenproject in.

In Vilvoorde en Grimbergen zorgen we voor de sociale begeleiding van noodkopers in hun renovatieproces. We begeleidden het afgelopen jaar 49 gezinnen.

Dankzij onze buurtgerichte aanpak konden we doorheen de jaren met veel bewoners een traject opstarten. In sommige buurten loopt dit op tot 25%. Het succes zorgde voor een bijkomende investering van stad Vilvoorde in de gevelpremie, waardoor 8 bijkomende gezinnen in wijk Broek extra steun kregen bij hun renovatie. In wijk Slachthuis startten we samen met 3Wplus een permanentie op met het mobiel energiehuis. Door deze actie werden nieuwe contacten in de wijk gelegd en werden 14 trajecten opgestart.

In samenwerking met Stad Vilvoorde, gemeente Grimbergen en 3Wplus werken we toe naar het optimaliseren van de begeleiding en het renovatietraject, o.m. afspraken over controle aannemers, technische evaluatie na afronding van de werken, het ontsluiten van de sociale begeleiding in een draaiboek, …

ZenneLab is een citylab in Vilvoorde in het kader van een ambitieuze stadsvernieuwing die de oude fabriekswijk Broek onder ruimtelijke en sociale druk zet. Het project versterkt de bewoners en zorgt ervoor dat ze zelf hun woonomgeving en hun toekomst in handen nemen. Dit realiseren we door hen ruimte te bieden om samen met andere bewoners en lokale bedrijven te laten co-creëren.

Om dit te versterken werd in 2024 intensief aan een hernieuwde relatie met het stadsbestuur gewerkt om ook op lange termijn een blijvende dialoog en co-creatie te bekomen tussen de buurt en het lokale beleid. De kloof tussen beleid en bewoners is daardoor verkleind. We zien ditzelfde effect ontstaan tussen bewoners en andere oplossingsactoren. Op het vlak van de activiteiten werd vooral ingezet op een meer divers aanbod en het verdiepen en versterken van de expertise die bij de bewoners aanwezig is (o.m. via het Fietslabo of de Samentuin).

We realiseerden samen met verschillende partners de uitbouw van 12 Digipunten in de regio Zuidoost Hageland. We zetten in op een diepgaand behoefteonderzoek over drempels, uitdagingen en valkuilen rond digitale inclusie en ondersteunden de opmaak van een actieplan.

We versterken de Digihelpers – vrijwilligers die bezoekers op de Digipunten bijstaan – en blijven op zoek gaan naar nieuwe ankerplaatsen om een Digipunt uit te bouwen.

Back To Top