Skip to content

Sterk Werk

Project
Naaiatelier in Willebroek.
Naaiatelier in Willebroek.

Wie wil werken, moet kunnen werken. Met een vast contract en een voldoende hoog inkomen om van te kunnen leven. Alleen staat dit sociaal recht vandaag nog altijd onder druk. Er zijn te weinig duurzame jobkansen voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie. Daarom bouwt SAAMO aan duurzame jobcreatie op wijkniveau.

Duurzaam werk

Werk is een belangrijke hefboom om actief deel te nemen aan de samenleving en armoede tegen te gaan. Ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt, blijft duurzaam werk voor een deel van de bevolking buiten handbereik.

Vooral kortgeschoolden, mensen met een migratieachtergrond, jongeren, mensen met een arbeidshandicap en 55-plussers hebben moeite om toegang te vinden tot de arbeidsmarkt. Ze belanden vaak in precaire banen met interim- of tijdelijke contracten, lage lonen en onvoorspelbare werktijden. Dit leidt tot grote onzekerheid en belemmert hen om een kwalitatief leven op te bouwen.

Duurzaam werk betekent:

  • Langdurige tewerkstelling
  • Een inkomen dat een menswaardig leven garandeert
  • Opbouw van sociale rechten
  • Voorspelbare werktijden
  • Kansen voor groei en ontwikkeling
  • Toegang tot informatie, overleg en inspraak
  • Gelijke sociale verhoudingen tussen werkgever en werknemer

Jobcreatie op wijkniveau

Voor een deel van de mensen die al een tijd op zoek zijn naar werk, is het nodig om jobs te creëren die bij hen passen. Daarom werkt SAAMO onder de noemer ‘Sterk Werk’ aan jobcreatie op mensenmaat én op maat van de noden in de wijk. We volgen daarvoor drie eenvoudige principes:

  1. Niemand is niet inzetbaar, want werk is een mensenrecht.
  2. Er is werk genoeg, want er zijn tal van onvervulde maatschappelijke behoeftes.
  3. Er is geld genoeg, het is alleen slecht verdeeld.

In een afgebakende wijk wordt outreachend onderzocht wat de onvervulde noden zijn, wie er onvrijwillig werkloos is en wat voor werk mensen zichzelf zien doen. In die overlap wordt dan een wijkonderneming opgericht met als doel mensen lokaal en duurzaam werk aan te bieden.

Lees het achtergrondverhaal over Sterk Werk op Sociaal.net.

Onze 5 projecten

Ontdek onze projecten in AntwerpenGentLeuvenOostende en Willebroek.

Momenteel werken we met een naaiatelier, een fietsatelier en diensten voor kleine klussen aan huis. In ontwikkeling is een werking met aandacht voor betaalbare voeding met een sociale kruidenier/magazijn. Essentieel is het circulaire karakter van deze initiatieven.

Vooroordelen wegwerken

Een belangrijke stap is het doorprikken van de negatieve beeldvorming die mensen in langdurige werkloosheid boven het hoofd hangt. Omdat we overtuigd zijn van de kracht van de Sterk Werk-projecten hebben SAAMO en SAM, steunpunt Mens en Samenleving samen een podcast-reeks gemaakt. Daarin krijgen medewerkers en vrijwilligers van Sterk Werk het woord, oog in oog met beleidsmakers uit de Commissie Werk. Hun ervaringen worden in de reeks aangevuld door stemmen uit het werkveld en de onderzoekswereld.

Nood aan politieke steun

Het doel van de wijkonderneming is om werknemers een contract van onbepaalde duur te bieden, aangepast aan hun huidige mogelijkheden, met een passend salaris. We vragen de overheid om experimenteerruimte en financiële ondersteuning voor het opleiden van werknemers in de wijkonderneming. Daarnaast pleiten we voor aangepaste regelgeving, zodat werknemers een beperkt aantal uren werken op een duurzame manier kunnen combineren met verschillende uitkeringen, zonder verlies van inkomenszekerheid.

Back To Top