In Brussel is het voor mensen met een laag inkomen moeilijker dan ooit om een betaalbare woning te vinden. Leegstaande terreinen, wachtend op een definitieve bestemming, vormen potentieel om tijdelijke woonoplossingen aan te bieden én te koppelen aan een zinvolle invulling voor de buurt.
Het project WoonMobiel biedt hier een antwoord op.
WoonMobiel start dit jaar op een nieuwe plaats: de Godiva-site in Koekelberg (rue Gemba – Gembastraat ). WoonMobiel zet dit leegstaand terrein in voor een tijdelijk woon- en buurtproject.
Voor wie?
Voor mensen die zeer moeilijk toegang krijgen tot een betaalbare en kwaliteitsvolle woning.
Het doel?
Stap voor stap greep krijgen op hun leef -en woonsituatie, en uiteindelijk een doorstroming naar een meer permanente woning.
Hoe doen we dat?
Een groep bewoners ontwierp onder begeleiding van SAAMO Brussel, en samen met docenten en studenten van de KULeuven, alsook met BC Architects bvba, hun eigen modulaire woonunits. De verdere uitwerking en de productie ervan gebeurde vervolgens door een houtskeletbouwbedrijf, De NoordBoom. Zij werken met duurzame materialen en zetten in op een combinatie van snelle demontage én woonkwaliteit.
Op het terrein bouwden we twee woonunits en een collectieve ruimte. De woningen mogen gedurende twee jaar kosteloos op dit terrein staan in afwachting van de realisatie van de definitieve bestemming van het terrein.
De bewoners van WoonMobiel worden zowel individueel als collectief ondersteund, door respectievelijk CAW Brussel en SAAMO.
Collectieve buurtruimte
De twee bewoners en de opbouwwerkers van WoonMobiel betrekken ook de buurt rond de Godiva-site Rue Gemba Straat bij het project. Daarom zetten we de site en de collectieve ruimte in om een antwoord te bieden op noden in de wijk. “Wat ontbreekt er in de buurt? Wat kunnen we als opbouwwerkers, bewoners en buren betekenen voor elkaar?”
Verschillende activiteiten
We ontwikkelden al verschillende activiteiten in de collectieve buurtruimte binnen en buiten in samenwerking met diverse partners, zoals: fietslessen, ateliers hinkelspel, buurtbanketten, co-creatie van houten banken tijdens houtatelier en een kunstwerk voor de toegangspoort met artistieke organisatie Less Walls, …
Momenteel lopen daarnaast deze drie open toegankelijke activiteiten in de collectieve ruimte:
- houtbewerkingsateliers: gratis houtbewerkingsateliers voor het maken van stadsmeubilair, gericht op organisaties en verenigingen. Onder begeleiding van ervaren vakmensen leer je de basisvaardigheden en creëer je jouw eigen project uit hout. Neem contact op met Tineke via +32 484 95 84 94 of per mail voor meer informatie en je plek te reserveren!
Verspreid ook gerust deze flyer binnen je netwerk. - open onthaal: elke woensdagnamiddag kan je terecht in de ruimte voor een koffie, een babbel, voorstelling van jouw of onze activiteiten… Spring gerust binnen! Woensdag 13.30u – 16u30. Verspreid ook gerust deze info binnen je netwerk.
- gebruik van de collectieve ruimte:Onze collectieve binnen- en buitenruimte staat open voor activiteiten van buurtbewoners en organisaties. Of je nu een workshop, bijeenkomst of andere buurtactiviteit wilt organiseren, je bent van harte welkom! Neem contact met ons op voor meer info en om te reserveren. Samen maken we er een levendige ontmoetingsplek van.
Verspreid ook gerust deze flyer in je netwerk.Praktische info:- De collectieve binnenruimte is 35 vierkante meter groot.
- Er kunnen binnen de collectieve ruimte max. 20 personen onthaald worden.
- De collectieve ruimte heeft een eigen toilet en eigen keuken met microgolf.
- Basiskookgerei is aanwezig.
- Vraag naar onze inventaris.
- Koffie en thee beschikbaar.
Volg ons op Facebook voor updates! @saamobrussel
Luister hier naar onze podcast “Radio Solid”
WoonMobiel in de pers:
MO* Magazine: Tijdelijk bezet: hier woont (even) een dak- of thuisloze”
Meer info kan je ook terugvinden op: https://solidairmobielwonen.be/