Collega gezocht: opbouwwerker onderwijs (80% – bepaalde duur)
Word jij de nieuwe tijdelijke collega van ons team onderwijs dat zich inzet voor gelijke onderwijskansen voor iedereen? Solliciteer voor 22 april.
Word jij de nieuwe tijdelijke collega van ons team onderwijs dat zich inzet voor gelijke onderwijskansen voor iedereen? Solliciteer voor 22 april.
Bouwen aan een lokaal netwerk Samen met maatschappelijk kwetsbare gezinnen en het Huis van Het Kind bouwt SAAMO aan een sterk lokaal netwerk in Sint-Katelijne-Waver. Onze uitvalsbasis zijn de basisscholen Dijkstein en Sint-Katarina. Daar gaan we aan de slag met…
In Geraardsbergen mag je dat letterlijk nemen. Collega’s Alexander en Katelijne begeleiden er, in samenwerking met de stad, een sociaal artistiek project in de Kunstacademie. Samen helpen we drempels te verlagen zodat mensen in een kwetsbare positie zich in zang,…
Brugfiguren onderwijs die ingebed zijn in het lokale armoedebeleid kunnen het verschil maken in de strijd tegen armoede. Het trefmoment van SAAMO, cel onderwijs provincie West-Vlaanderen en vormings-en expertisecentrum Vonk inspireerde vele gemeenten om brugfiguren verder te ondersteunen of een werking op te starten.
Rukhsana Zubair, onderwijsopbouwwerker bij SAAMO West-Vlaanderen werd geselecteerd als één van de zes ambassadeurs van de World Social Work Day
Myrthe is sinds februari 2023 brugfiguur op twee basisscholen in Zwijndrecht, de krinkel(rups) en Het Laar. Tijd voor een stand van zaken. Wat doet een BRUGFGIUUR eigenlijk? In de eerste plaats ondersteun ik ouders van deze scholen met hulpvragen in…
Shazia, zeven jaar geleden vanuit Afghanistan gevlucht naar België, is lid van de oudergroep die onderwijsopbouwwerker Rukhsana in een school in De Panne opstartte. Intussen werkt ze bij de school.
Probleemstelling: Kinderen en volwassenen in maatschappelijk kwetsbare positie maken vaak weinig gebruik van het aanbod van het Deeltijds Kunstonderwijs, of haken snel af. Het aanbod is niet afgestemd op hun leefwereld. Stimulansen ontbreken ook vaak vanuit hun eigen netwerk. …
Probleemstelling: Kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen verschijnen vaak al vanaf de kleuterklas ongelijk aan de startstreep. Die kloof neemt gedurende de schoolloopbaan toe. Het is een kloof die het onderwijs nog steeds niet weet te overbruggen en ook zelden weet…
Probleemstelling: Kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen verschijnen vaak al vanaf de kleuterklas ongelijk aan de startstreep. Die kloof neemt gedurende de schoolloopbaan toe. Het is een kloof die het onderwijs nog steeds niet weet te overbruggen en ook zelden weet…
In Mechelen brengen we ouders en de buitengewone school De Sprankel dichter bij elkaar, voor optimale leer- en onderwijskansen.
In Zwijndrecht brengt SAAMO twee basisscholen, gezinnen, hulp- en dienstverlening en de buurt dichter bij elkaar.
Het onderwijsopbouwwerk werkt samen met lokale besturen en scholen aan een sterke leeromgeving en gelijke onderwijskansen voor leerlingen in een kwetsbare situatie.
Opbouwwerkers Nadja en Latifa helpen ouders om een sterk netwerk uit te bouwen, waar ze met vragen terecht kunnen en ontzorgen zo ook scholen.
Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis Beste vrijwilliger, jij bent een dappere avonturier, een echte superheld. Als rasechte ontdekkingsreiziger baan je je weg door vrijwilligersland. Jouw innerlijk kompas leidt de weg naar de mooiste bestemmingen. Zo geef je richting aan je leven,…
Een praktijkmodel als bovenbouw voor onze projecten en acties over gelijke onderwijskansen.
Een terugblik op stilstaan bij decennia opbouwwerk en engagement in Vlaams-Brabant.
Het KansArmoedeNetwerk bundelde suggesties voor een inclusief beleid in aanloop naar de lokale verkiezingen in Mechelen.
Al 40 jaar lang pakt SAAMO uitsluiting aan. Tussen het strijden door vieren we feest!
We helpen Mechelse jongeren om een bewustere school- en studiekeuze te maken.
SAAMO Vlaams-Brabant ondersteunt en versterkt schoolteams voor gelijke onderwijskansen. We werken we samen met scholen, partners in het onderwijs, welzijn, vrijetijd, leerlingen en ouders aan schoolbeleid en klaspraktijk.
SAAMO Vlaams-Brabant werkt aan initiatieven die de digitale kloof bij kinderen en ouders in projectscholen in Zaventem en Heverlee verkleinen.
Brugfiguren vormen in Tienen en Landen de schakel tussen scholen en ouders, en zijn belangrijke vertrouwenspersonen voor veel anderstalige gezinnen.
SAAMO Vlaams-Brabant werkt aan het verlagen van drempels in de communicatie tussen ouders en scholen. Ook helpen we om de participatie van maatschappelijk kwetsbare gezinnen aan een inclusiever schoolbeleid te verhogen.
In pilootscholen in Tienen bood SAAMO Vlaams-Brabant extra spreek- en taalleerkansen Nederlands aan. Zo kregen kinderen uit een anderstalige thuissituatie nog meer kansen om hun taal- en leesvaardigheid te verhogen.
Ouders en zorgcoördinatoren delen hun beleving met het Sterk onderwijs project dat in 2022 begon in Landen.
Onder het Europese VRAC-project werken we in Mechelen aan een sterke leeromgeving.
Met het traject signalendetectie zorgt SAAMO voor extra voelsprieten in de school om sneller en gerichter signalen van maatschappelijke kwetsbaarheid op te vangen.
Kinderen uit kwetsbare gezinnen ondervinden tijdens hun schoolloopbaan vaak extra drempels en uitdagingen. SAAMO wil de factoren die daarin een rol spelen in kaart brengen en samen aanpakken. Zo bevorderen we de onderwijskansen van kinderen in Hemiksem.
Schoolstart werkt voorschools met maatschappelijk kwetsbare gezinnen aan een sterke start in de kleuterschool.
SAAMO biedt ondersteuning aan basisscholen die werk willen maken van gelijke ontwikkelingskansen.
Elf miljoen euro aan onbetaalde schoolfacturen, dat bracht het gemeenschapsonderwijs aan het licht. Het debat over betaalbaar onderwijs is terug van nooit weggeweest. Hoog tijd dat alle scholen een structureel kostenbewust beleid gaan voeren. Het Netwerk tegen Armoede, SAAMO, Welzijnszorg,…
In dit digitale jaarverslag blikken we terug op wat we in 2022 samen verwezenlijkt hebben.
De deelname van kleuters aan het Vlaamse onderwijs is hoog. Maar bepaalde groepen participeren minder: ze zijn niet ingeschreven in een kleuterschool of - vaker nog - gaan onregelmatig. In Mechelen zet SAAMO met het project Schoolstart in op een…
Een team van 5 onderwijsopbouwwerkers streeft in de Ronsese (basis)scholen naar gelijke onderwijskansen voor kinderen die opgroeien in kwetsbare gezinnen. Dat betekent dat we samenwerken met ouders, kinderen, scholen en welzijnspartners. Ouders bereiken we aan de schoolpoort, tijdens oudergroepen of…
Het project heeft als doel om via onderwijsopbouwwerk bij te dragen tot kwaliteitsvol onderwijs in Denderleeuw. Via regelmatig overleg met de schooldirecties werken we aan een netoverschrijdende samenwerking tussen de scholen in Denderleeuw. Er komt ook een Zorg-plusoverleg met de…
We rondden het onderwijsproject VRAC af, maar de ervaring leeft verder door in onze kennis. Lees hier wat we allemaal opstaken uit het project.
Met Het project – Kansarm, maar niet kansloos – Samen sterk voor een betere toekomst voor onze kinderen - focussen we ons op de thuiscontext van het (schoolgaande) kind. Concreet werken we in St-Niklaas verder op de noden die via…
De armoede in Vlaanderen stijgt, ook in Dendermonde. De Dendermondse scholen krijgen steeds vaker te maken met de noden van deze gezinnen. Omdat weten een stimulans kan zijn tot visieontwikkeling wil de stad alle scholen een tool aanreiken waarmee ze…
In West-Vlaanderen brengen SAAMO, Flankerend Onderwijs van de Provincie en het Expertisecentrum Vonk brugfiguren samen in een lerend netwerk; een ondersteuningstraject van drie jaar met intervisie, vorming en trefdagen. En met succes! Daarom besliste de provincie begin december om de formule nog eens te verlengen.
Wees welkom op het slotevenement van ons onderwijsproject 'It takes a village to raise a child'.
Brugfiguur Veerle werkt in Zwevegem aan gelijke onderwijskansen en maximale ontwikkelingskansen voor kinderen in een kwetsbare thuis-of armoedesituatie.
De limieten van de draagkracht van het onderwijsveld en de grenzen van de lokale dialoog lijken bereikt: er dreigt een tekort aan plekken in het 1e leerjaar B in de regio Beveren – Kruibeke – Sint-Niklaas – Stekene – Temse…
"Ik ontmoet kinderen die huilen omdat ze het zesde leerjaar noodgedwongen moeten overdoen", zegt opbouwwerker Marijke Schout.
Alle nieuwtjes van SAAMO vind je in onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Opkomende projecten, toekomstige evenementen en webinars, updates over onze lopende projecten en nuttige tools kunnen zo rechtstreeks in je mailbox belanden. Je kan je hier inschrijven! Benieuwd naar wat er…
In WELWIJS, het tijdschrift met info over WELzijnswerk en onderWIJS stond recent een bijdrage over ons project Unelma in Heverlee (Leuven). In het artikel verscheen Unelma als een inspirerend voorbeeld voor de aanpak van complexe (niet-onderwijsgerelateerde) vragen die scholen tegenwoordig…
Twee mama’s vertellen hoe zij de ondersteuning van een brugfiguur ervaren.
In samenwerking met Het Huis van het Kind en onderwijsopbouwwerk, krijgen 50 leerlingen van de stad Ronse opnieuw de gelegenheid om deze zomer hun kennis van taal en wiskunde op te frissen met het oog op een goede start van…
Toch zorgt lezen voor een grotere woordenschat en verhoogt de fantasie.
Samen met de bibliotheek zetten het onderwijsopbouwwerk alles op alles om zoveel mogelijk kinderen en volwassenen in Ronse tot lezen te bewegen…
Afgelopen weken kon je tijdens een wandeling in de aandachtsbuurten van de stad uitzonderlijk veel krijttekeningen zien. Kinderen gingen ijverig aan de slag met het krijt dat ze kregen van de onderwijsopbouwwerkers van Samenlevingsopbouw. De tekeningen waren hartverwarmend.
Samenlevingsopbouw vraagt met heel wat partners om maandag niet te starten met nieuwe leerstof. Er moet vooral ingezet worden op bijkomende ondersteuning. Leerkrachten moeten maximaal kunnen investeren in de band met en motiveren van elke leerling.
In veel gezinnen is het onmogelijk om kwaliteitsvol thuisonderwijs te organiseren.
De coronacrisis dreigt extra zwaar te wegen op leerlingen uit gezinnen die het niet makkelijk hebben. Elke dag ervaren onze opbouwwerkers dat digitaal onderwijs niet voor iedereen evident is.
Kinderen uit een arm gezin worden vandaag dubbel getroffen: ze kunnen niet naar school, maar ook onderwijs via digitale leerplatformen zoals Smartschool is lastig als je geen computer of geen internet hebt. Ouders vrezen dat hun kroost hierdoor een grote achterstand zal oplopen. Een grote zorg erbij als je in de armoede zit, horen wij bij vele getuigen, maar dat is zeker niet de enige bekommernis.
Experts maken zich zorgen over de impact van de coronamaatregelen op kansarme leerlingen. Het duurt nog minstens vijf weken voor de scholen de lessen hervatten. ‘Dit zal de bestaande sociale ongelijkheid nog uitvergroten’, voorspelt professor onderwijseconomie Ides Nicaise (KU Leuven).
Sinds de regering vorige donderdag draconische maatregelen heeft afgekondigd om de coronacrisis te bezweren, draaien de jeugdwelzijnswerkers overuren. Contact leggen met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties is zelfs in de beste omstandigheden niet eenvoudig. Met het land in “lockdown” is het een waar titanenwerk.
In Avelgem is het engagement van het bestuur groot om elke burger te laten deelnemen aan de samenleving.
Onderwijsopbouwwerkers zijn een tijdelijke brug tussen de school, leerkrachten en gezinnen.