Skip to content

Stem jij voor een rechtvaardig woonbeleid? | stemwijzer

28/09/2024

Er is een wooncrisis in Antwerpen. En daar kan een stadsbestuur zeker iets aan veranderen. Met de verkiezingen op 13/10 heb jij kans om mee te bepalen welk woonbeleid de stad de komende jaren zal voeren. Maar welke oplossingen schuiven de verschillende partijen naar voren om betaalbaar en kwaliteitsvol wonen te garanderen voor iedereen?

 

Stemwijzer

Het Antwerps Platform Wonen keek naar de verschillende Antwerpse partijstandpunten over wonen en ontwierp zo de stemwijzer. Met dit instrument zie je in een oogopslag welke partijen het recht op wonen willen verwezenlijken voor elke inwoner. Op die manier helpt het Antwerps Platform Wonen en Ieders Stem Telt jou om op 13 oktober 2024 goed geïnformeerd over wonen in je stad naar de stembus te trekken. Rechtvaardig woonbeleid

 Bekijk hier wat de verschillende partijen over wonen zeggen.

  • Het Antwerps Platform Wonen bekeek de Antwerpse partijprogramma’s aan de hand van enkele stellingen of ze wel, beperkt of niet vermeld werden.
  • De stellingen werden door het Antwerps Platform Wonen gekozen om te kijken hoe de verschillende partijen het recht op wonen willen verzekeren voor iedereen.
  • Ze zijn deels gebaseerd op de 9 wooneisen die de Woonzaak naar voren schuift voor een rechtvaardig woonbeleid.

Waarom kies je best bewust?

Wonen is te duur

In 2023 bedroeg de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Antwerpen 1.009 euro. Dat ligt voor velen ver boven de aanbevolen 30% van het inkomen dat je uitgeeft aan wonen.

Twee op de drie 20- tot 35-jarigen blijven bij hun ouders wonen voor ze een eerste huis kopen. Dit komt door de hoge huurprijzen. Wil je betaalbaar wonen op de sociale huurmarkt? Dan mag je achteraan aansluiten op de wachtlijst die ondertussen oploopt tot 43.000 kandidaten in Antwerpen. Zo wordt Antwerpen vooral een stad voor mensen die het kunnen betalen. Terwijl het een plek kan zijn waar iedereen zich thuis en goed kan voelen.

De woonkwaliteit is slecht

Niet alleen betaalbaar wonen is een uitdaging voor de toekomst. Ook de verwachtingen rond renovatie en isolatie zullen een grote impact hebben. In Antwerpen heeft de helft van de woningen Energie Prestatie Certificaat (EPC) label D of slechter. Los van energie laat ook de kwaliteit in huurwoningen vaak te wensen over. Zo’n 46 procent van de huurwoningen in Vlaanderen voldoet niet aan de kwaliteitsvereisten voor verhuur. Dat gaat van een loszittend stopcontact tot vochtproblemen en zelfs structurele gebreken.

Slecht wonen heeft een grote impact op de toekomst van kinderen en jongeren

Woonzaak trekt hiervoor samen met de medische en de onderwijssector aan de alarmbel in een open brief. Niet alleen hebben slechte woonkwaliteit en chronische stress een invloed op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen en jongeren. Ook het wonen in een te kleine ruimte, met onvoldoende plek voor huiswerk en studie, in een niet aangepaste woonomgeving, beperkt het vermogen van kinderen om te studeren en zich verder te ontwikkelen.

Onderteken hier de open brief.

 

(bronnen: Gazet van Antwerpen, VRT nieuws, Woonscan Antwerpen, open brief Woonzaak)

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

project Woonlab

Project | Woonlab

Project Woonlab brengt de uitsluitingsmechanismen die spelen op de Antwerpse woonmarkt in kaart en tracht deze via allerlei wegen aan te pakken: van alternatieve woonmodellen ontwikkelen tot deelnemen aan adviesraden.

Back To Top